A balzsamecet, és amit tudni érdemes róla

balzsamecet.png

balzsamecet egy tipikus olasz különlegesség. Nélküle a legtöbb olasz étel elképzelhetetlen, ugyanis Itáliában előszeretettel használják saláták, rizottók, különféle mártások, de még akár desszertek ízesítésére is. Rendkívül régóta készítik, a története egészen ókorig nyúlik vissza, amikor a rómaiak – valószínűleg véletlenül – felfedezték. Azonban csak jóval később, az 1980-as években kezdett világszerte egyre ismertebbé válni a balzsamecet. Nézzük egy kicsit bővebben, mi mindent érdemes róla tudni!

Az eredeti olasz balzsamecet Modenában készül, szigorú eredetvédelmi leírás szerint. Csak bizonyos szőlőfajták használhatóak fel hozzá, leggyakrabban a fehér Trebbiano és a Lambrusco szőlőből készítik. A kézi szüret után préselik a szőlőt, majd addig főzik a mustot viszonylag alacsony lángon, amíg a felére csökken a térfogata. Így egy nagyon sűrű, rendkívül koncentrált ízű folyadék keletkezik, ami a balzsamecet készítés alapja. Egy éves pihentetés, majd fahordós érlelés következik. Az érlelési folyamat általában 200 literes tölgyfa hordókban kezdődik, és a végére annyira lecsökken a készülő balzsamecet térfogata, hogy maximum 20 literes hordókban fejeződik be. Először a cukor alakul át alkohollá, majd megkezdődik az alkohol ecetté alakulása is. A balzsamecetet legkevesebb 12 évig érlelik, de vannak 18, 25, sőt, még annál is idősebb különlegességek.

balzsamecet az a termék, aminél érdemes ragaszkodni az eredetiséghez. A hagyományos olasz balzsamecetek rendkívül sűrűek, tömények, így nagyon kevés kell belőlük. Néhány csepp bőségesen elég ahhoz, hogy beízesítse a salátát, ezért nem éri meg az olcsóbb, de jóval hígabb utánzatokat választani.

Cégünk nagy választékban kínál Bellei balzsameceteket, amik garantáltan nem okoznak csalódást. Termékeink megtekintéséhez látogasson el honlapunkra, a www.olaszbolt.hu oldalra! Ha kérdése merült fel, akkor pedig forduljon bizalommal munkatársainkhoz a  06-30-348-1110-es telefonszámon vagy írjon nekünk az info@olaszbolt.hu e-mail címre!

Top