A kávé felfedezéséhez több legenda is fűződik. Az egyik változat szerint a kávé élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel. Észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelik, sokkal élénkebbek lesznek. Ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik megpörkölték a magokat, majd ízletes italt készítettek belőle. A másik változat szerint egy Rhazes nevű arab orvos a kávét orvosságként alkalmazta. Annyi bizonyos, hogy a kávét először a 15. században, Jemenben használták élénkítő hatása miatt a szufi szerzetesek. Innen indult el világhódító útjára.

Mindannyian hallottuk már a „fekete leves” kifejezést, a történet iskolai emlék. 1685-ben a váradi pasa el akarta fogatni Thököly Imrét, ezért meghívta ebédre. Thököly gyanakodott, hogy készül valami ellene, és az ebéd után gyorsan távozni akart. Az egyik janicsár aga a következő szavakkal állt elé: „Ne siess, uram, hátra van még a fekete leves!” Miután Thököly megitta a kávéját, láncra verve vitték az isztambuli Héttorony börtönbe. A „fekete leves” fogyasztása a török hódoltság alatt vált a mindennapok részévé Magyarországon. A törökök által lakott Ada Kaleh szigeten – az 1972-es, a Vaskapu erőmű építése miatti elárasztásáig – sok hagyományos, török kávézó volt, ahol helyben pörkölték a szemes kávét, és forró homokban főzték meg az italt. Ezek a kávézók híresek voltak az egész környéken.

A kávé serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre, és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is! A csersav kitágítja az érfalakat, a koffein pedig élénkít, megszünteti az álmosságot, javítja a hangulatot, stimulálja az agykérget, gyorsítja a gondolkodást, átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő, amelyet rohamos teljesítménycsökkenés követ. Mértékkel fogyasztva a kávé hozzájárul az egészség megőrzéséhez is!

Ha igazán finom, minőségi kávét szeretne inni, esetleg koffeinmentes szemes kávét szeretne vásárolni, látogasson el az Interaqua Bt. honlapjára, a www.cafeme.hu-ra, és válogasson a kávé webshop kínálatból! Kérdés, vagy észrevétel esetén hívja a +36-20-599-5039-es, vagy a +36-70-427-3313-as telefonszámot, illetve e-mailt is írhat az info@cafeme.hu címre!