Tavasszal sokan döntenek úgy, hogy hosszabb-rövidebb ideig visszafogják az étkezést, aminek oka lehet akár vallási meggyőződés, hiszen javában tart a negyvennapos böjt, de akár egy szigorú fogyókúra is. Bármi legyen is az apropó és a cél, nagyon fontos, hogy ne csapjon át szélsőségekbe az önmegtartóztatás, hiszen az ebből fakadó stressz utat fog törni magának!

Nincs olyan ember, aki kizárólag akkor eszik, amikor éhes, hiszen az evés olykor közösségi élmény és ne felejtsük el, hogy mind hajlamosak vagyunk arra is, hogy „tiltólistás” ételekkel jutalmazzuk magunkat. Azonban akkor, amikor az érzelmi feszültséget automatikusan evéssel kezdi levezetni valaki, méghozzá túlzásba vitt mennyiségekkel, az már kimeríti az evészavar, egész pontosan a túlevés vagy falászavar fogalmát. Ebben az esetben az evés csak rövid ideig jár élvezettel, hamarosan épp ellenkezőleg; szégyenérzetet és bűntudatot okoz.

Hogy mi váltja ki a problémát, arra nincs egyetlen magyarázat, viszont vannak egyértelműen meghatározható hajlamosító tényezők. Ilyen lehet például, ha valaki gyerekkorában túlsúllyal küzdött, de a manapság jellemző karcsúság iránti vágy is evészavarhoz vezethet. Gyakran vált ki túlevést a bizonytalan szülői háttér, vagy a szexuális zaklatás is. A közös ezekben, hogy valamilyen feldolgozatlan érzelem munkál mélyen belül.

Falásrohamok formájában nyilvánulhat meg, ha valaki szeretetre vagy egyszerűen csak ingerekre vágyik, ilyenkor a lelki éhséget próbálják kompenzálni az érintettek. Ezen felül mozgatórugó lehet a stressz, ami egyébként is a mindennapi élet része, sőt, egyik legfőbb réme. Sokak számára ezért is jelent plusz veszélyforrást a túlzásba vitt fogyókúra vagy a böjt.

A túlevés hosszú távon elhízással jár, és a lehetséges következmények között szerepelnek a mozgásszervi és érrendszeri betegségek is. Jó, ha tudjuk, hogy kifejezetten gyakori problémáról van szó, a felnőtt nők 3,5%-a küzd vissza-visszatérő falásrohamokkal. Az egyetlen megoldás, ha az érintettek tudatosítják, mit próbálnak kompenzálni és (akár segítséggel) megtanulnak úrrá lenni a rájuk törő erős késztetésen. Természetesen minden stresszes időszak újabb kihívást jelenthet.

A túlevés leküzdése egyedül nehéz. Előfordulhat, hogy szakemberre van szükség. Ebben a helyzetben segíthet Thiery Henriette klinikai szakpszichológus. A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!