Családfakutatás – hogyan vágjunk bele?

csaladfakutato.hu19nov.jpg

Rengeteg könyvben és filmben volt már róla szó, hogy egy árva fiú vagy egy örökbe adott lány elindult, hogy megismerje igazi szüleit. Természetesen nem minden esetben ilyen szélsőséges a körülmény, amikor először fordul meg a fejünkben a családfakutatás. Sokszor ilyenkor még elhessegetjük a lehetőségét, ám az állandóan újra és újra a gondolatainkba férkőzik. Azért valljuk be, mindannyiunkat furdal a kíváncsiság, hogy vajon kik voltak a felmenőink? Megérné családfakutatásba vágni? Még ha szüleinket és nagyszüleinket ismertük is, a dédszüleinket csupán a legszerencsésebbeknek van lehetőségük személyesen is megismerni, és mire felnövünk, róluk is már csak halvány emlékfoszlányaink maradnak.

A családfakutatás azonban egy igen összetett folyamat, amit szinte esélytelen kivitelezni, ha saját erőből próbálkozunk. Érdemes felmenőinkről bővebb információt szerezni egy szakértő szolgáltatásai által. A családfakutatás legfontosabb forrásai ugyanis az anyakönyvek, amelyek beszerzéséhez megfelelő kapcsolati hálóra is szükség van. A keresztelési papírok, a házassági levelek, a halotti bizonyítványok és a különböző archív írások, dokumentációk hosszú évszázadra visszanyúlóan teszik lehetővé egy hozzáértő számára, hogy egy-egy személy felmenőit felkutassa és naplózhassa.

Bízza családfakutatását igazán profi szakértőkre!

A családfakutatást jelentősen megnehezíti, hogy a mai Magyarország sokkal kisebb, mint a történelmi hazánk területe, így a környező országokban szétszórva is szükséges nyomozni. A minél pontosabb és részletesebb eredmények érdekében azonban minden olyan információt össze kell gyűjtenünk, amit csak önerőből fel tudunk kutatni. Ilyen fontos adatok a nevek, az időpontok, a helyek és a vallások. Ha pedig a kiinduló adatok rendelkezésre állnak, megkezdődhet az igazi családfakutatás, amely akár fél évet is igénybe vehet.

Mivel minden családfakutatás teljesen egyedi, ezért érdemes felkeresni a www.csaladfakutato.hu weboldalt, hogy bővebben tájékozódjon a lehetőségről. A családfakutatásban Önnek is a segítségére lesz majd a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság tagja: Pálmai András családtörténész és okleveles térképész, akitől információt a +36-70-453-6827-es telefonszámon vagy az info@genealogus.hu e-mail címen kérhet!

Top