Rohanó világunkban egyre kevesebb időnk marad az igazán fontos dolgokra. Saját magunkra és a környezetünkben élőkre egyaránt kevéssé figyelünk, ami rendkívül negatívan befolyásolja társas kapcsolataink alakulását, felesleges vitákat szülhet és többek között igen sok párkapcsolati nehézséghez is vezethet. Melyek a leggyakoribb problémás helyzetek?

  • Kommunikációképtelenség: Rengeteg lezáratlanul maradt konfliktus előzi meg, hogy a két fél már képtelen kulturáltan megbeszélni a gondokat, a cél a higgadt viselkedés, tárgyalóképes helyzet megteremtése.
  • Egymás hibáztatása: Mindig egyszerűbb a másikat okolni, mint vállalni a felelősséget a tettekért, ami valódi meg oldást nyújthatna.
  • Hiányérzet: A hiányérzet azt eredményezheti, hogy az egyik fél sokkal komolyabbnak érzékeli a problémákat, mint a másik, mely csak fokozódik, ha nem kér külső segítséget, aki nehézségekkel küzd.
  • Régi sérelmek: Arra kell törekedni, hogy a vitás helyzetek mindig le legyenek zárva, és a régi sérelmek ne kerüljenek előtérbe minden konfliktushelyzetben.
  • Negatív érzelmek: Célravezető, ha mindkét fél megpróbálja félretenni a negatív érzéseit, és a párkapcsolat javítására törekednek, értékelve a másik ezirányú törekvéseit.
  • Érzelmek kifejezése: Ritkábban alakulnak ki vitás helyzetek, ha a felek csökkenteni próbálják a nap során felgyülemlő, bennük uralkodó feszültséget.
  • Krízis kezelése: Sokan hajlamosak túlreagálni a konfliktusokat, és konstruktivitás helyett elsőként a legszélsőségesebb megoldásra gondolni, ami miatt a másik könnyen fenyegetve érezheti magát.
  • Kiborulások: Úgy tűnhet, hogy a kiabálással levezethetik a felek a feszültséget, ám ez csak ideiglenes megoldást kínál, hosszú távon az a célravezető, ha a valódi érzelmek és problémák kerülnek előtérbe.
  • Eltávolodás: Az együtt töltött idő minősége jelentősen befolyásolja a kialakult hangulatot, érdemes nyitottnak maradni a másik közeledésére.
  • Döntéskényszer: Ha valamelyik félnek problémája van, azt meg kell osztania a másikkal, olyan formában, hogy az közös megoldáshoz vezessen, ne a másik vádolásához.

Párkapcsolati nehézségek minden pár esetében időről-időre felmerülnek, a kérdés csak az, hogyan kezelik a konfliktushelyzeteket. A válás kétségkívül a legegyszerűbb válasz a problémákra, de közel sem a legjobb! Egy jó pszichológus segíthet feltárni a gondok valódi okait és a részletek ismeretében, mindkét féllel együttműködve dolgozza ki a megoldási javaslatot.

Ha Ön is úgy érzi, hogy társával csak szakember segítségével juthatnak túl a párkapcsolati nehézségeken, kérje bátran segítségemet, és találjuk meg együtt a legjobb megoldást! Látogasson el www.szakpszichologusbudapest.hu weboldalamra, és bátran vegye fel velem a kapcsolatot a +36-1-316-3009-es telefonszámon vagy a dr.szentmiklossy.margit@t-online.hu e-mail címen!