A bolti gyümölcsleveket ízben és vitamintartalomban messze felülmúlják a frissen préselt gyümölcslevek. Nem véletlenül válnak egyre népszerűbbé a kis vállalkozások, akik házi készítésű gyümölcslevet gyártanak, vagy árusítanak!

A frissen préselt gyümölcslé úgy készül, hogy először az alapanyagként szolgáló gyümölcsökből kiválogatják a megfelelő állapotban lévőket, azokat jól megmossák, kimagozzák, és különböző passzírozó gépekben felaprítják. Az összezúzott gyümölcsből enzimkezeléssel megemelik a kinyerhető lé mennyiségét. Az enzimkezelés során melegítés hatására sejtfalbontás történik, és ez segíti a lé kinyerését a gyümölcsaprólékból. Ezután az összezúzott gyümölcs présgépekbe kerül. Az elkészült gyümölcslé pasztörizáláson, vagyis hirtelen és rövid idejű hőkezelésen megy keresztül, mielőtt a légmentes tasakba kerülne. A pasztörizálás során 1-2 percre körülbelül 60-90 °C-ra melegítik fel a gyümölcslevet, majd gyorsan lehűtik, így csökkentve a mikroorganizmusok számát. Ennek célja a fertőző baktériumok elpusztítása úgy, hogy közben a gyümölcsben lévő vitaminok megmaradjanak. A pasztőrözés után a frissen préselt gyümölcslevet légmentesen záródó tasakokba kell adagolni, így hónapokig fogyasztható marad!

A bolti gyümölcslevek készítése kicsit különbözik a fentebb leírtaktól: a gyümölcslé sűrítményeket vízzel hígítják fel, és úgy csomagolják. A 100%-os gyümölcsleveknél csak vizet adnak a sűrítményhez, az édesített gyümölcslevekben már cukor, aroma, színezék és savak is megtalálhatóak. A savakkal növelik a tartósságot, és egyúttal megerősítik a gyümölcsre jellemző ízvilágot.

Gyümölcslékészítéshez különböző eszközökre van szüksége? Forduljon bizalommal a Bí-Bor-Ász Kft.-hez! További információért látogasson el honlapunkra, a www.bi-bor.hu webcímre, és tekintse meg termékeink széles választékát! Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot a +36-30-663-7382-es és a +36-30-663-7381-es telefonszámok valamelyikén, illetve az info@bi-bor.hu e-mail címen!