Házi kedvenceink éppen vedlési időszakon esnek át, és ahhoz, hogy minél könnyebben megszabaduljanak felesleges téli bundájuktól mi is hozzájárulhatunk különböző módszerekkel, eszközökkel. Az egyik legelterjedtebb szőrápolási technika a trimmelés, ami az elhalt szőrök hatékony eltávolításáról gondoskodik.

Ennek az ápolási technikának az alapfeltétele a szőr trimmelhetősége, ami azt jelenti, hogy a szőr növekedési folyamatának végén az elhalt szőrszálat fájdalom nélkül kihúzhatjuk a szőrhagymából, ezután van egy rövid pihenőidőszak, majd a szőrhagymából megindul az új, jóval erősebb szőr növekedése. A kutya szőrének trimmelhetőségét több minden befolyásolja, egyrészt a kutyatartás módja, másrészt a házikedvenc genetikai adottságai és tápláléka.

Vannak olyan szőrtípusok, amiknek ápolását kizárólag trimmeléssel tudjuk megoldani. Ebben az esetben háromféle változat jöhet szóba, a drótos, – szálkás, – és vegyes szőrtípus. Utóbbira általánosságban jellemző az érett aljszőr és kis mennyiségű fedőszőr vedlése, ezt trimmeljük. Először az aljszőr kézzel vagy trimmelőkővel történő eltávolításával kezdjük az ápolást, majd az érett fedőszőrt kézzel rövidre tépjük. Ebbe a szőrtípusba tartozó fajták, például a hosszú szőrű tacskó, angol szetter, angol és amerikai cocker spániel.

A drótos szőrtípus esetében az aljszőröket eltávolítjuk, majd az úgynevezett koronaszőrt kézzel vagy trimmelőkéssel rövidre tépjük. Ha az aljszőrt helyesen eltávolítottuk, akkor a fedőszőrréteg nem állhat el a kutya testétől 2 hét elteltével sem. A drótos szőrtípus akkor érett meg a trimmeléshez, ha hullámos. Ezt az ápolási technikát alkalmazhatjuk drótszőrű magyar vizslák vagy a drótszőrű foxterrierek esetében. A szálkás szőrtípus ápolási szempontból majdnem megegyezik a drótos szőrtípussal, a különbség csak az, hogy itt a már trimmelésre beérett szőr egyenes szálú. Ha időben kiszedjük trimmeléssel a megérett szálakat, akkor rövidebb és erősebb fedőszőrzet keletkezik. Ide soroljuk a szálkás szőrű tacskót és a jackrussell terriereket.

Ha inkább szakemberre bízná a trimmelést, keresse fel a Tapi Kutyakozmetikát! Szolgáltatásainkról bővebben honlapunkon tájékozódhat a www.tapi-kutyakozmetika.hu címen! Kérdés esetén hívjon minket telefonon a 06-30-779-8157-es számon!