Napjaink ideális játszótere izgalmas, biztonságos és korszerű. Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, és gyermekbarát játszóteret biztosítsunk a kicsiknek, be kell tartanunk bizonyos szabványokat, amiket intézményi-és köztéri szempontok szerint csoportosítanak. A játszótér tervezés nem egyenlő a játszóeszköz-gyártással, vagy a játszótér építéssel. A tervezési fázis inkább kertépítészeti munkálatokról szól, meg kell vizsgáljuk a hely adottságait, kockázati tényezőket felmérjük, tájékozódunk a közösség, megrendelő igényeiről.

A közterületi játszótér értelemszerűen egy közösség, település számára készül. Tervezése során meghatározó, hogy az adott játszótér teljesen nyitott, vagy elkerített, fontos továbbá könnyű megközelíthetősége és átláthatósága. Mivel állandó használatban vannak ezek a területek, akár rongálás áldozatává válhatnak a játékok, ezért fontos, hogy csakis kiváló minőségű, hosszú élettartamú eszközökkel számoljunk tervezés folyamán!

Az intézményi játszótér tervezése jóval összetettebb feladat, mert a létesítmény lehet iskolaudvar, óvodaudvar vagy bölcsődekert, ezek a helyek mind eltérő korcsoportot képviselnek, ezért más biztonsági, kialakítási követelmények is vonatkoznak az adott játszótérre. Az óvodákban 3-7 éves gyerekek, az iskolákban a 6-14 éves korosztály aktív időtöltését kell biztosítani ideális játszótérrel.

Az intézményi játszóterek minden esetben elkerítettek, így kevésbé vannak kitéve rongálásnak. Az intézmények területére tervezett játszóterek esetében szem előtt kell tartani, hogy az eszközök alkalmasak legyenek szerepjátékokra, melyek fontos elemei a közösségi nevelésnek. A biztonságos játék érdekében a burkolatok anyagáról se feledkezzünk meg, az eszköz megfelelő ütéscsillapító felülettel rendelkezzen!

A játszóterek tervezéséhez szakértőkre van szükség, akiket a World 2000 Kft-nél megtalál! Szolgáltatásainkról bővebben honlapunkon a www.world2000.hu címen tájékozódhat! Kérdés esetén hívjon minket telefonon a 06-30-947-0838—as számon, vagy írjon e-mailt az iroda@world2000.hu címre!