Ahhoz, hogy gyermeket tudjunk vállalni, megfelelő anyagi hátteret kell biztosítanunk a kicsi számára, ezért a leendő szülők saját fizetésükön és megtakarított pénzükön kívül igényt tarthatnak a különböző pénzügyi támogatásokra. Hazánkban a GYED és a CSED biztosítja az anyagi hozzájárulást, feltételeik folyamatosan változnak, ezért mindenképp figyelnünk kell a jogszabályokat!

A GYED és a CSED jogszabályai egyaránt, folyamatosan változnak. A terhességi gyermekágyi segélyt (TGYÁS) 2015 januártól felváltotta a csecsemőgondozási díj, másnéven a CSED. 2016 decemberében kisebb módosítás érintette a GYED 2017 januárjától való alkalmazását (fogalmi pontosítás) és 2017. június 30-át követően a GYED és a CSED igénylésének szabályai újból megváltoznak.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a támogatás összege a napi átlagkereset 70 százaléka. Azok vehetik igénybe a CSED-et, akik a szülést megelőző két évben legalább 365 nap munkaviszonnyal rendelkeznek. A szülés előtt már 28 nappal megkezdődhet a csecsemőgondozási díj összegének folyósítása, ami a szülési szabadság 168 napjára jár. A CSED után GYED-et igényelhetnek a szülők, de addig nem adhatják be kérelmüket, ameddig jár a csecsemőgondozási díj, és az újszülött nem töltötte még be a 169. napot.

A GYED 2017-ben azoknak jár, akik a terhességük előtti két évben legalább 365 napot dolgoztak. A GYED-et a munkáltatónál kell igényelni, de ha a kismama munkanélküli, akkor az álláskeresési járadék folyósítása alatt igényelheti a CSED-et, de GYED esetében erre már nincs lehetőség, ilyenkor az álláskeresési járadék felfüggesztését kell kérni a munkaügyi központtól. Ha az édesanya már nem kap ilyen típusú járadékot, de még mindig munkanélküli, akkor egyik támogatási formát sem igényelheti.

A legfrissebb változás a kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztatókat érinti, amely szerint 2017. július 1.-től a kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltató a CSED-et, GYED-et és az egyéb támogatási díjak iránti kérelmet csakis az egészségbiztosító honlapján elérhető program segítségével töltheti ki és a kormányhivatalnál való regisztráció után, csak elektronikus úton nyújthatja be a kérelmet az érintett.

Ha tanácsra van szüksége, vagy szeretné tisztábban látni a jogszabályokat, forduljon a BabaTB-hez! Tevékenységünkről részletesen tájékozódhat honlapunkon, a www.babatb.hu címen! Kérdés esetén hívjon minket telefonon, a 06-30-335-1330-as számon, vagy írjon e-mailt az info@babatb.hu címre!