Egy gyermek születése mindig óriási öröm a családnak. A szülők azonban nem minden esetben tudják, mit is kell elintézniük a kisbaba születését követően, milyen újszülött okmányokat kell beszerezniük, vagy azt, hogy hová fordulhatnak segítségért. Cikkünkben átvesszük ezeket a teendőket és adunk néhány tanácsot az újdonsült szülőknek.

Több adminisztratív feladat is vár az anyára. Az ügyintézéshez először is a születési anyakönyvi kivonatra lesz szükség. Az egészségbiztosítási rendszerbe automatikusan bekerül az újszülött magyar állampolgár. Ha az édesanyja igényt tart az állami támogatásokra, akkor rövid időn belül több kérelmet is ki kell töltetni. A születési anyakönyvi kivonatot a születés helye szerint illetékes anyakönyvi hivatal állítja ki. Esetenként az anyakönyvvezető személyesen is elmegy a kórházba és segít kitölteni a szükséges nyomtatványokat, ez után pár nappal a dokumentum a hivatalban átvehető. Ezen felül szükséges egy igazolás a terhesgondozásról is, amire anyasági támogatás igényléséhez lesz szükség. A születési anyakönyvi kivonatról érdemes több másolatot készíteni, a további ügyintézés során mindenhol kérni fogják!

A születési anyakönyvi kivonatot az apa is átveheti a személyazonossága igazolásával, rajta kívül mindenki másnak szabályos és érvényes meghatalmazással kell rendelkeznie. Ha viszont az édesanya egyedülálló, mindent neki kell intéznie, vagy meghatalmazott útján járhat el.

A születési anyakönyvi kivonat mellet elkészítik és átadják a gyermek lakcímkártyáját. Állandó lakhelye automatikusan azonos lesz az anyáéval. A lakáskezelővel vagy közös képviselővel is tudatni kell, hogy eggyel többen vannak a lakásban, mert a babát is figyelembe veszik szemétdíj vagy a vízdíjelőleg kiszámításakor.

Az újszülött okmányok kapcsán fontos továbbá, hogy külföldi utazáshoz az újszülöttnek is saját személyazonosító igazolványra vagy útlevélre van szüksége. A kérvényt bármelyik kormányablaknál be lehet adni a szülő személyi igazolványával és a gyerek születési anyakönyvi kivonatával együtt.

Ha segítségre lenne szüksége a születési okmányokkal, pénzbeli ellátásokkal kapcsolatban, forduljon bizalommal cégünkhöz, a BabaTB-hez! Szolgáltatásainkról tájékozódjon honlapunkon, a www.babatb.hu oldalon, kérdés esetén pedig bátran hívjon minket a +36-1-459-4073-as, vagy a +36-30-335-1330-as telefonszámon, esetleg küldjön e-mailt az info@babatb.hu címre!