A természetfilozófiáról dióhéjban

termeszetfilozofia-szmszm.jpg

Minden élő szervezet három dimenzióban létezik, de a dimenziók érzékeléséhez szükséges szervek, szervrendszerek, fokozatosan, évmilliók alatt fejlődtek ki a tapasztalatok és szükségletek alapján. Ezek a természetfilozófia alapjai; lássuk kicsit részletesebben is!

Az első dimenzióban a növények találhatóak, amelyeknek szubjektíven működik a testükhöz tartozó anyagcsere folyamatuk, és ennek köszönhetően „objektíven” tevékenykednek: növekednek, virágoznak, termést hoznak, végül pedig elpusztulnak, viszont nincs szervük arra, hogy minősítsenek és gondolkodjanak, ám nekik is érték a saját létük fenntartása. Érzékelésük és válaszuk generalizált. A növények lehetőségei a maguk szintjén sem egyformák, hiszen kialakulhat jó növényi társulás és ennek ellentéte is. A szépség fogalma ebből a dimenzióból származik.

A második dimenzió az állatvilágé, akiknek testi folyamatai és állapotuk az első dimenzióban található, de folyamatosan kialakulnak a minősítéshez szükséges szervek. Az egyre bonyolultabb élővilágban létfontosságú megérezni, mi veszélyes, mi nem. Ennek az évmilliók alatt különleges észlelései alakultak ki, – ízek, szagok, hőmérséklet, forma, tapintás, stb. – melyek a társas kapcsolatokban az érzelmek létrejöttét és annak tapasztalatként való megőrzését hozták. A jó fogalma, mint érték, az állatok dimenziójából származik.

A harmadik dimenzióban az ember található, akinek kialakulása és fejlődése a növényvilág és állatvilág tapasztalatai alapján jött létre, de nemcsak az előző két dimenzió tudását összesíti. A harmadik dimenzió létrejöttében a beszéd kialakulása, fejlődése és az általa bekövetkezett agyi változás játszott jelentős szerepet. A fejlődés lényege, hogy az ember nevet adott a tárgyaknak, folyamatoknak, fogalmakat hozott létre, így másokkal össze tudta vetni tapasztalatait, memóriája egyre nagyobb távlatokat tudott átfogni. Képessége nemcsak a valóság fejben történő leképezésére adott lehetőséget, hanem a megváltoztatására, másképp történő felépítésére is, és beépült a tér, a mozgás és az idő érzékelése. Minden ember fejében ott van egy általa megélt világ összerakott képe. Ez alapján dönt. Az igaz fogalma a harmadik dimenzióból ered.

A fejlődés még egyik dimenzióban sem ért véget. Ezek a természetfilozófia alapjai. Amennyiben szeretne többet is megtudni a témáról, keresse fel honlapomat, amelyet a www.szmszm.hu címen talál! Kérdése lenne? Vegye fel velem a kapcsolatot a szabomargit4@gmail.com e-mail címen!

Top