A fényképészet napjaink egyik népszerű kifejező eszközévé nőtte ki magát, nincs olyan személy, aki ne hódolt volna korábban, vagy mostanság a fotózás örömének. Ahhoz, hogy jó képeket készítsünk, nem feltétlenül profi fényképezőgépre van szükségünk hanem gyakorlásra.

A gyakori hibákat leginkább kezdők szokták elkövetni, amikor felfedezik saját fényképezőgépüket, így az első, és legalapvetőbb szabály, hogy ismerjük minden funkcióját gépünknek, próbáljuk ki különböző fotótémákkal kapcsolatban azokat, és a végeredményt mindenképp kritikus szemmel nézzük! Ha szükséges, és úgy ítéljük meg, érdemes fotós tanfolyamon részt venni, hogy más véleménnyel is szembesülhessünk munkáinkkal kapcsolatban.

Képek készítésekor gyakori hibalehetőségként merül fel a vaku használata, amit nemcsak éjszakai, sötét fényviszonyok miatt alkalmazunk, hanem nap közben is, így egy verőfényes napsütés miatt az árnyékokat valamilyen módon el kell tüntetnünk, ehhez pedig a vaku kiváló segítséget nyújt. Fényképezőgépünk használati utasításából részletesebben is tájékozódhatunk a vaku módokról. A fényviszonyokhoz szorosan kapcsolódik a fehéregyensúly beállítása, ez kényes tényező a fényképezés során, főleg utómunkában. Ha szeretnénk időt és energiát spórolni magunknak előnyös, ha már a gépünkben beállítjuk a helyes értékeket, ezzel elkerülhetjük a képek kiégését.

Nemcsak a fényképezőgépünk beállításával ronthatjuk el alkotásainkat, hanem az objektív kiválasztásával is. Erre ugyan nincs szabály, mindent fotózhatunk bármilyen lencsével, de az összes objektívnek van egy saját rendeltetése. Kísérletezés érdekében használhatunk eltérő lencsét egy adott témához, de nem mindig születik hibátlan végeredmény ebben a helyzetben. Portré esetében jobb választásnak bizonyul egy fix, nagy erejű optika, ami sokkal jobb minőséget fog adni végeredményül.

Ha szeretné szakértők segítségét kérni a fejlődés érdekében, akkor mindenképp vegyen részt képzésen, ahol hasznos tudásra tehet szert, ehhez pedig válassza a Fotó Spektrum Kft. fotótanfolyamát! Részletesebb tájékoztatót honlapunkon találhat, amit a www.digitalisfototanfolyam.hu címen érhet el! Kérdés esetén hívjon minket telefonon a 06-20-390-1560-as számon vagy írjon e-mailt a csaba@csabamail.hu címre!