Amit a depresszió okairól és kezeléséről tudni érdemes

szakpszichologusbudapest.hu_.jpg

A depresszió olyan állapotot jelent, melyben az érintett sivárnak és nyomasztónak érzi életét. Az állapottal együtt jár az aktivitás csökkenése, zavar jelentkezhet a hangulati és érzelmi életben, de a gondolkodás is lassulhat, mindezeket pedig testi tünetek kísérhetik. Bár a depresszió kezelésére van megoldás, aggasztó, hogy igen nagy tömegeket érint a betegség. Többféle magyarázatot ismerünk a depresszió kialakulására, lássuk, milyen okok húzódhatnak meg a betegség hátterében!

A neurotranszmitterek üzeneteket szállítanak az agy idegsejtjei között. A biokémiai magyarázat szerint ezek egyensúlyának felborulása felel a depresszió kialakulásáért.Nem zárható ki az örökletes tényező sem, egy kutatás szerint a betegek rokonainál 20 százalékban szintén előfordul depresszió. Az érintetteknek többnyire igen magas a kortizol, vagyis stresszhormon szintje, ez nem véletlen, hiszen gyakran valamilyen negatív életesemény a kiváltó ok. A kudarcélmény nem megfelelő feldolgozása esetén kiemelten fontos szerepet tölt be a depresszió kezelése során a pszichoterapeuta. Egyes vélemények szerint a gyermekkorban elszenvedett veszteség játszik szerepet, míg mások a pozitív megerősítés hiányában látják az okokat.

Annak megfelelően, hogy többféle okra vezethető vissza a betegség, a depresszió kezelésére is számos lehetőséget ismerünk a gyógyszeres megoldásoktól a terápiás kezelésig. A célkitűzés közös valamennyi terápiás módszerben, a tünetek kezelését, a visszaesés megelőzését, továbbá a kognitív funkciók sérülékenységének csökkentését szükséges elérni. Irányzattól függően olyan megoldások lehetségesek a terápia során, mint a függőségigény csökkentése és a kudarccal szembeni erősítés, az örömteli élethelyzetek biztosítása, az érintettek pozitív megnyilvánulásainak erősítése, valamint szembesítés viselkedésük másokra gyakorolt következményeivel.

Amennyiben úgy érzi, Önnek vagy családtagjának szüksége van egy pszichoterapeuta szakértő segítségére és támogatására, látogasson el www.szakpszichologusbudapest.hu weboldalamra, és ismerje meg tevékenységemet! Keressen fel bizalommal a +36-1-316-3009-es telefonszámon vagy a dr.szentmiklossy.margit@t-online.hu e-mail címen, és egyeztessünk időpontot! A depresszió kezelésére van megoldás, fedezzük fel együtt a lehetőségeket!

Top