A tetoválással kapcsolatos előítéletek még mindig jelen vannak bizonyos körökben, a legtöbb munkahelyen az idősebb vagy konzervatívabb kollégák nagyon nehezen fogadják el a tetoválással rendelkező munkatársakat.

Hazánkban nem jellemző, de más európai országban már előfordult, hogy az alkalmazott peres útra terelte ügyét, amikor is megkülönböztetés érte a tetoválásáért, sőt, nem csak a varratok okoznak problémát bizonyos munkahelyeken, hanem az extrémebb, jól látható helyen viselt piercingek is!

Némely munkakörökben a munkáltató előírhat dresscode-ot, amelyhez hozzátartozik az is, ha az alkalmazott személyes kapcsolatban áll az ügyfelekkel. A vezetőség előírhatja a tetoválások eltakarását, a piercing eltávolítását a munkahelyen. Utóbbi abban az esetben is indokolt, ha higiéniai- vagy munkabiztonsági szempontokat kell betartani, például kórházakban vagy laborhelyiségekben. A munkáltató természetesen nem élhet vissza jogkörével, egy esetleges dresscode vagy tetoválás- és piercingtilalom esetében körültekintően kell eljárnia és figyelembe kell, hogy vegye azokat a szempontokat, amelyek egyes esetekben az alkalmazott személyiségi jogainak korlátozását okozzák. Ha a munkavállaló a vezetőség elvárásainak nem tesz eleget, vagyis nem takarja el megfelelően a tetoválását, adott esetben a munkáltató akár fel is mondhat a munkavállalónak.

Tulajdonképpen az ilyen esetekben az alkalmazott önrendelkezési és személyiségi joga ütközik a munkáltató jogos elvárásaival, amely arra irányul, hogy a munkavállaló megjelenésével megfelelően képviselje a vállalkozást az ügyfelek előtt. Nem minden esetben kifogásolható egy tetoválás vagy piercing, de ennek mérlegelésére több tényezőt is figyelembe kell venni, ugyanis lényeges szempont a tetoválás mérete, motívuma és nem utolsó sorban a varrat láthatósága.

Ha olyan munkahelyen dolgozik, ahol nem kifogásolják a tetoválást és régóta szeretne valamilyen motívumot magára varratni, keresse fel a tetováló szalonunkat Győrben! További információkat honlapunkon találhat, a www.tattoosilver.hun! Kérdés esetén hívjon minket telefonon, a 06-20/497-5171-es számon, vagy írjon e-mailt a tattoosilver@gmail.com címre!