A kolorádói jegenyefenyőről

koloradoi-jegenyefenyo.jpg

A kolorádói jegenyefenyő ugyan nem számít honosnak a Kárpát-medencében, de remekül megél ezen a területen. Sokan szeretik, mert örökzöld és mutatós növény, ráadásul a gondozása sem bonyolult. Nézzük egy kicsit bővebben, hogy mi mindent érdemes róla tudni!

kolorádói jegenyefenyő eredetileg Észak-Amerika nyugati hegységeiből származik. Még 3400 méteren is megél, képes megkapaszkodni a sziklás, tápanyagszegény talajban is. Ideális körülmények között nagyra nő, akár a 60 méteres magasságot és a 2,5 méteres törszátmérőt is elérheti. Európai példányai kisebbek, általában 30 méternél nem nőnek magasabbra. A kolorádói jegenyefenyő örökzöld növény, széles, kúp alakú koronát nevel. Nem hajlamos a több fenyőfélére is jellemző felkopaszodásra, maximum idősebb korában, de tekintve, hogy akár 300 évig is élhet, ennek nincs nagy jelentősége. A kolorádói jegenyefenyő szép hosszú, erőteljes és szabáyltalanul növő tűlevelekkel rendelkezik, melyek picit kékes, szürkészöld színűek. Koronája napos helyen lesz a legszebb. Sárgás, pirosas barkavirágzata van, tobozai nagyok, 15 centiméteresek, és idővel egészen mély, bíborvörössé válnak.

A  kolorádói jegenyefenyő gondozása nem bonyolult, hiszen egy egészen igénytelen fajtáról van szó. Talajban sem kényes, egyedül a pangóvizes és túlságosan meszes talajt nem kedveli. Remekül megél városi körülmények között is. Alapvetően nem kell félteni az aszályos időszakokban, de nagyon hosszan tartó szárazság idején, igazán nagy forróságban érdemes egy kis öntözéssel segíteni a fejlődését. Teljes mértékben fagytűrő.

 kolorádói jegenyefenyő hazánkban még kevéssé ismert, pedig bármelyik kertnek csodás dísze lehet. Amennyiben felkeltettük iránta az érdeklődését, látogasson el faiskolánk honlapjára, a www.tahi.hu weboldalra, ahol megtekintheti a teljes kínálatunkat! Ha további kérdése merült fel vagy kolorádói jegenyefenyőt szeretne vásárolni, forduljon hozzánk bizalommal a 06 26 387 157-es telefonszámon vagy az info@tahi.hu e-mail címen! Munkatársaink szívesen állnak rendelkezésére mindenben.

Top