A lépcsők mentén nélkülözhetetlen a korlát, és ha időtálló, ezzel együtt pedig esztétikus megoldásra van szükség, ráadásul mindezt barátságos áron szeretné megvalósítani, akkor a fém konstrukciókban érdemes gondolkodnia. Az alapanyag azonban csak az első kérdés, a korláttervezés ennél sokkal összetettebb feladat, mely során sokféle szempontot kell mérlegelni, most ezeket vesszük sorra!

A lépcsőkorlát akkor jó, ha kényelmes és biztonságos közlekedést tesz lehetővé, ami elsősorban azt jelenti, hogy minden részletében tökéletesen kézre áll. A korláttervezésnél ügyelni kell arra, hogy a meredekség a lépcső emelkedési szögét kövesse, ami optimális esetben 30-40o-ot jelent, eközben pedig tartani kell a 62-64 centiméteres lépéshosszt is.

Szintén a biztonságot szolgálja a megfelelő magasság, ez általában 80-90 centiméter, íves kialakítás esetén azonban ennél jóval több, 110 centiméter. A pálcás korlátoknál a pálcák közötti távolság is nagy figyelmet érdemel, különösen akkor, ha kisgyerekek is élnek a lakásban, ilyenkor 10-12 centiméternél kisebbre kell szabni a hézagokat.

A balesetek elkerüléséért nem csak a helyes méretezés és a konstrukció stabilitása felel, a tervezés során kiemelt figyelmet kell kapnia magának a markolatnak is. A megfelelő formatervezés és vastagság megkönnyíti a kapaszkodást, így biztonságot nyújt akkor is, ha netán valaki hirtelen elveszti az egyensúlyát.

A funkción túl a korláttervezés fontos kérdése a látvány, hiszen bár az alapanyag némileg meghatározza a külcsínt, a formavilágot illetően is számtalan lehetőség van. A korlát akkor lesz esztétikus, ha stílusjegyeiben összhangban van a lépcsővel és mindez pedig tökéletesen passzol a lakásban uralkodó lakberendezési irányzathoz.

A korláttervezés tehát nagy szakértelmet igénylő feladat, de a jó hír, hogy cégünk, a Svéger-fém Kft. nem csak megtervezi, hanem legyártja és be is építi a megálmodott konstrukciót. Ha szeretne többet megtudni tevékenységünkről, nézzen szét a www.svegerfem.eu weboldalon, és lépjen velünk kapcsolatba a +36-20-984-0246-os telefonszámon vagy a svegerfem@gmail.com e-mail címen!