Az újkígyósi faiskola kínálatából be tudja szerezni a kertje új díszfáit. Abban is tudunk segíteni, hogyan ültessen a tavaszi időszakban fát.

Mikor, mit ültessen?

Azt elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy a konténeres, illetve dézsás növények egész évben kiültethetőek, de a márciustól novemberig tartó időszak a legideálisabb. A földlabdás fák ősszel és tavasszal is ültethetőek, míg a szabadgyökerű fák szintén ebben a két évszakban kerülhetnek a földbe.

Az ültetésnek megvannak az egymás után következő lépései, amiket, ha betart, biztosítani tudja a fa számára az ideális kezdetet. Kora tavasszal, február végén, márciusban, az első rügypattanások idején lehet nekifogni az ültetésnek, amikor a tavaszi fagyoktól már nem kell tartani. Nem minden fajta díszfa alkalmas tavaszi ültetésre, mert ilyenkor kevesebb idő áll a növények rendelkezésére ahhoz, hogy a földben begyökeresedjenek. Nagyobb gondot kell fordítani az öntözésre is. A melegebb idő azonban a fagyérzékeny növények javát szolgálja.

Hogyan ültessen?

Miután minden szempontot mérlegelve eldöntötte, hogy milyen növény illik a kiszemelt helyre, a kert vagy az udvar egy bizonyos pontjára, kezdődhet az ültetés.

  1. Ültetésig ne hagyja kiszáradni a növény gyökerét, öntözze, ha kell. A főbb gyökereket 2-3 centire vissza kell vágni, a kicsiket ne érje vágás. A földlabdás növényekre ez nem vonatkozik. Az ültető gödör kialakításakor figyeljen arra, hogy a szélesség és a mélység ideális legyen a növénynek. Ez átlagban 80x80x80 centi nagyságú gödröt jelent.
  2. A gödör aljára kerül a tápanyag, ami pár lapátnyi szerves trágyát jelent. Jöhet mellé a talajfertőtlenítő is a kártevők ellen. A fát a gödörbe állítva, lazán lapátolja vissza a kiásott földet.
  3. A tömörítés következik, amit öntözéssel kombinálva segít a gyökereket bemosni a talajba és légmentes közeget kialakítani. Lazán tapossa körbe a talajt a fa törzse körül.
  4. Alapos öntözéssel iszapolást tud végezni.
  5. Karózással a még fiatal facsemeték kapnak védelmező támasztékot.

Az Újkígyóson működő faiskolánk a szezon kezdetével gazdag díszfa, gyümölcsfa választékkal várja a kertészkedni vágyó vásárlókat. A faiskolánkban kapható növényekről a honlapunkon, a www.baloghfaiskola.hu webcímen tud tájékozódni. Amennyiben szeretne hozzánk személyesen is ellátogatni, hívjon minket a +36-30-300-49-53 telefonszámon vagy érdeklődjön a balogh.zoltan19@gmail.com email címen!