Mindenki találkozott már a makettezéssel, mint hobbival; vagy gyerekkorában, vagy valamelyik ismerősénél, barátjánál, esetleg rokonánál látott kisméretű repülőgépeket, harckocsikat, vagy autókat. Sokan műveljük is ezt a kézügyesség fejlesztő hobbit, sőt, vannak néhányan, akik hivatásszerűen készítenek élethű miniatúrákat! Ismerős lehet az Airfix márkanév, és nem véletlenül, ugyanis nagy múltú gyártóról van szó!

Nicholas Kove 1939-ben alapította első vállalkozását, mely akkor még gumiabroncsokat gyártott. A név is erre utal, illetve az alapító azt is fontosnak tartotta, hogy a cégek listájában minél előbbre kerüljön. Fröccsöntéssel csak 1947-ben kezdtek foglalkozni, elsőként zsebfésűket gyártottak ezzel a módszerrel, majd 1949-ben készítettek egy promóciós célú Ferguson traktor makettet a megrendelő értékesítői számára. Innen datálódik az Airfix elköteleződése a makettezés irányába. A következő lépés Sir Francis Drake hajójának, a Golden Hind-nak elkészítése volt, illetve ezzel párhuzamosan elkezdődött a repülőgépek megmintázása is, elsőként két brit klasszikus, a Supermarine Spitfire Mk. I. és Mk. IX. 1/72 méretarányban.

Az 1960-as évektől a cég forgalma ugrásszerűen növekedett, ezért egyre szélesebb piacot próbáltak lefedni. A választék kiterjedt a klasszikus és modern autókra, motorkerékpárokra, figurákra, vonatokra, modellvasút kiegészítőkre, katonai járművekre, híres hajókra, rakétákra és űrhajókra, valamint egyre növekvő számú légi járműre. A következő évtizedben elkezdték a modellvasutak gyártását is, majd kisebb cégek felvásárlásával játékokat is gyártottak. Mára az Airfix az Egyesült Királyság legnagyobb játékgyártójává lépett elő!

Ha Ön is szeretné kipróbálni a makettezést, illetve már ez a hobbija és szeretne könnyen és kedvező áron Airfix termékeket vásárolni, látogassa meg a Szikla-Főnix Kft. makett webáruházát a www.makettek.hu címen, és válogasson a széles kínálatból, amiben repülőgépektől a harcjárműveken át az autókig és épületekig bármit megtalálhat! Kérdés esetén hívja a +36-20-970-3837-es telefonszámot, vagy írjon az info@sziklafonix.hu e-mail címre!