Ha az emberek az őszre, vagy a télre gondolnak, biztos, hogy elsők között asszociálnak a forralt borra, ami nem véletlen, hiszen a hűvös időszak egyik legmeghatározóbb itala. A szezon alatt szinte minden háztartásban legalább egyszer elkészítik a test és lélekmelegítő italt, ami főként egyszerűségének és zamatos ízének köszönheti határtalan népszerűségét!

A forralt bor eredete rendkívül régre nyúlik vissza, és megjelenését tulajdonképpen spórolási tényezőknek köszönheti, ugyanis az ókori Rómában a kevésbé jó minőségű, rosszabb évjáratú borokat erős fűszerezéssel javították fel, így nem veszett kárba több hordónyi bor. Később a forralt borok hippocras néven váltak közismerté, mert a középkorban azt gondolták, hogy a forró italok megvédik az embereket a betegségektől, így inkább orvosságként tekintettek az alkoholos italokra!

Ahogy az évek teltek, úgy alakultak át a forralt borok fogyasztási szokásai, ezért az alkoholos italok a 16. századra nyerték el az élvezeti funkciójukat, vagyis már nem gyógyulás céljából fogyasztották az emberek, hanem az ízélmény miatt! Számos 16. századi francia szakácskönyvben többféle recept is létezik a forró italok elkészítéséhez, amelyek alapjául már a kiváló francia borok szolgálnak és vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítik az italokat. A korabeli receptek között fellelhetők olyan ötletek is, amik gyümölcsöket is jegyeznek a hozzávalók között, de előszeretettel bolondították meg pézsmával, vagy ámbrával az akkori forró alkoholos italokat.

A forralt bort főleg az északi, hidegebb vidékeken fogyasztják előszeretettel. Németországban Glühwein-nak, Angliában mulled wein-nak, a skandináv országokban glöggnek, Moldáviában izvarnak, Franciaországban vin chaud-nak nevezik.

Ha rajongója az italoknak, és Ön is szeretne ízletes forralt borokat készíteni, fedezze fel a FlairMojito Kft. webáruházát! A forró alkoholos italokhoz minőségi boros kiegészítőket kínálunk! Termékeinket megtekintheti honlapunkon, a www.mindenamibar.com címen! Kérdés esetén hívjon minket telefonon a 06-70-617-0280-as számon, vagy írjon e-mailt az office@mindenamibar.com címre!