A farsang hagyományosan a vízkereszttől a nagyböjt kezdetéig tartó időszak, a vidám lakomák, jelmezes bálok, ünnepélyek ideje. A farsang csúcspontja a karnevál, amit a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három napban rendeznek meg. Számos városban ekkor vonul utcára a nép, hogy színpompás, ijesztő, vagy épp vicces jelmezekben búcsúztassa a telet.

Magyarországon a középkorban alakultak ki a farsangi népszokások, később erre az időszakra került a báli szezon is; a farsangi bált az utolsó három napon szokták megrendezni. A farsang lényege a szabályok felrúgása és kigúnyolása, az álarcok, jelmezek és maszkok viselése is erre vezethető vissza: az „arctalanság” biztosítja mindenki számára a féktelen mulatozást. A hosszú böjtre való felkészülés miatt ebben az időszakban az nagy evés-ivás és a mulatozás gyakorlatilag kötelező volt. A táncmulatságok mellett különböző vetélkedőket rendeztek, de ilyenkor volt a legtöbb lakodalom is. Világszerte, így Magyarországon is a farsang adott lehetőséget a jelmezek, maszkok felöltésére, és minden társadalmi réteg megrendezte ilyenkor a maga bálját. Az úgynevezett „batyus-bálokra” az ételt a nők, az italt a férfiak vitték, a zenészeket pedig közösen fizették ki. Fontos szerepük volt ezeknek a táncos mulatságoknak a párválasztásban is; a leányok ilyenkor csokrot adtak a kiszemelt legénynek, aki – ha tetszett neki a lány – kitűzte azt a kalapjára. Aki pedig egyedül maradt, azt a farsang alatt vénlánycsúfolókkal gúnyolták. Ezeknek a szokásoknak a nagy része már csak hagyományőrzők körében ismert, de a jelmezes mulatságokat ma is szívesen tartjuk meg.

Ha Ön is szeretne a farsangi mulatságon igazán látványos jelmezben megjelenni, látogassa meg a SportSarok webáruházat a www.sportsarok.hu címen, és válogasson széles kínálatunkból! Kérdés, vagy észrevétel esetén vegye fel velünk a kapcsolatot a +36-30-784-1447-es telefonszámunkon, vagy írjon üzenetet az info@sportsarok.hu e-mail címünkre!